Geopend: eerste living lab Inholland Rotterdam

Geopend: eerste living lab Inholland Rotterdam

Het Urban Leisure & Tourism Lab Rotterdam is het eerste ‘living lab’ van Inholland Rotterdam en zit in een voormalig bankgebouw naast winkelcentrum Zuidplein. Het is de plek waar derde- en vierdejaars studenten binnen het Domein Creative Business, onderzoekers, bewoners en (lokale) ondernemers samen gaan werken aan vraagstukken over hoe toerisme en vrijetijdsbesteding een positieve bijdrage kunnen leveren aan de stad. De kick-off was vorige week.

Op zo’n tien meter afstand dendert de metro voorbij. Het lawaai zorgt ervoor dat dat Maaike de Jong, docent-onderzoeker bij de onderzoekslijn Design Thinking, haar verhaal onderbreekt voor een paar seconden. Ook de verbouwing van busstation Zuidplein laat horen dat dit gebied in ontwikkeling is. En juist met die gebiedsontwikkeling gaat een deel van de 43 studenten – waarvan negen internationale – van de opleidingen Tourism Management, Creative Business en Communicatie meedenken en mee-creëren. Zij vullen hun vrije keuzeonderwijsdeel met dit semester in het lab.

‘Ik ken Rotterdam nauwelijks’
Communicatiestudent in Den Haag Muna Mohamed koos bewust voor het lab, omdat ze iets wilde doen met de stad. Ze is verrast dat het lab op een aparte locatie is buiten de hogeschool. “Het is een open gebouw en het voelt vrij hier,” zegt ze terwijl weer een metro langs rijdt. Muna, die in Wassenaar woont en Rotterdam nauwelijks kent, kijkt ernaar uit om het gebied rond Zuidplein beter te gaan leren kennen. Haar eerste indruk met het nieuwe zwembad, theater en bibliotheek is goed.

Mix aan studies is leuk
Michiel Idelenburg, derdejaars Internationaal Toeristisch Management in Diemen, vindt het leuk dat hij gaat samenwerken met studenten van verschillende opleidingen. Onderzoek doen in het lab was niet zijn eerste keus, maar nu is hij benieuwd hoe hij zijn kennis van toerisme kan toepassen op het vraagstuk: ‘Welke concepten kunnen worden gebruikt om bewoners van het Zuidpleingebied te betrekken bij de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in Hart van Zuid?’.

Hoek van Holland als ‘sublab’
Het tweede vraagstuk speelt zich af in een heel ander deel van de gemeente Rotterdam: Hoek van Holland. Het andere deel van de studenten onderzoekt met partners het vraagstuk: ‘Hoe kan de ontwikkeling van een vierseizoenenbadplaats aansluiten bij de identiteit en leefbaarheid van Hoek van Holland?’ Om genoeg gevoel te krijgen bij hun onderzoeksveld werken zij één dag per week in een kleiner lab in het KUZhuis in de strandplaats.

Slijmerige dino’s
In het lab is het de bedoeling om volop te experimenteren, ontdekken en falen. Design Thinking is leidraad en daar beginnen de studenten al meteen mee tijdens de kick-off. Ze gaan aan de slag met het verder aankleden van het lab. Maaike de Jong benadrukt dat spelen belangrijk is in het creatieve proces. Voor haar op tafel staan onder andere klei, slijmerige dino’s en pomponnetjes om te gebruiken.

‘Er is geen wc-papier’
Het aankleden en inrichten van het lab is overigens een proces van Design Thinking op zich. Op 16 augustus kreeg Iris Kerst de sleutel voor het lab. Ze is kwartiermaker voor het Urban Leisure & Tourism Lab en regelde deze locatie. In de twee weken voor de kick-off kregen de muren een frisse kleur (zie de magentaroze pilaren en de ‘green screen’) en kwamen er tafels en stoelen, een beamer en scherm. “Elke dag kom ik dingen tegen die nog gereld mogen worden”, lacht Iris. “Net hoorde ik bijvoorbeeld van een student dat het wc-papier op is dus ik ga zo even halen.”

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op de website van Inholland.

9 september 2021