Over ons

Het Urban Leisure & Tourism Lab Rotterdam is opgericht door domein Creative Business van Hogeschool Inholland. Wij onderzoeken hoe toerisme een stad beter kan maken. Samen met de overheid, bedrijven, bewoners, ondernemers, onderzoekers en studenten. Bekijk hier onze menukaart voor studenten en hier onze menukaart voor het werkveld.

Samenwerken en experimenteren

Wij geloven dat toerisme en recreatie niet alleen een economisch doel moeten dienen, maar veel meer sectoren in een stad kunnen versterken. Door slimme samenwerkingen aan te gaan en innovatieve oplossingen te ontdekken. Dit doen we midden in de stad, in de wijken, met zichtbare projecten. Hieruit ontstaan onderzoeksrapporten, maar ook handige tools die ondernemers, gemeentes en bedrijven kunnen gebruiken om zelf aan de slag te gaan.

Toerisme als oplossing

Samen maken we de stad een stukje leuker. En zorgen we ervoor dat toerisme een oplossing is voor opgaves in onderwijs, werk, sport, cultuur en zorg. Voorbeelden van projecten die ons inspireren, zijn:

-Een ongebruikte aula in een school gebruiken als conferentielocatie, waarbij de extra inkomsten het onderwijs ten goede komen.

-Met streetart in wijken bezoekers trekken en daarmee het gebied op de kaart zetten én buurtbewoners met elkaar verbinden.

-In de minder bezochte wijken samen met de buurtbewoners interessante toeristische activiteiten bedenken, waardoor bezoekers zich beter over de stad verspreiden en de wijk er ook beter van wordt.

-De stad klaar maken voor de toekomst met digitale oplossingen voor toeristische opgaves.

-Grote internationale evenementen naar de stad halen en daarmee werkgelegenheid creëren.

-Groenvoorziening in de stad maken om toeristen te trekken en voor de bewoners een hardloop- en wandelplek te creëren.

Urban Leisure & Tourism Lab Rotterdam bestaat uit een team van docenten, lectoren, onderzoekers, docent-onderzoekers, associate-lectoren en een kwartiermaker. Zij werken samen met organisaties en studenten aan het stadslab voor toerisme en vrije tijd.

Meer over ons team en betrokken partijen

Living labs van Hogeschool Inholland

Binnen het domein Creative Business van Hogeschool Inholland zijn er meerdere living labs die zich over diverse maatschappelijke vraagstukken buigen:

Wij werken nauw samen met de verschillende labs. De resultaten, oplossingen en innovaties leveren een belangrijke bijdrage aan het werkveld en zorgen ze voor nieuwe inzichten in het onderwijs. Meer weten over de Inholland Living Labs? Bekijk dan onze Living Lab Waaier.

  • Roos Gerritsma, Associate Lector bij het Urban Leisure & Tourism Lab
  • Studenten kijken naar de plek waar het nieuwe Inholland gebouw zal komen te staan en het SLUISlab.
  • Studenten tijdens een Brainstormsessie in Citylab Haarlem.
  • Hogeschool Inholland Rotterdam.

Doe mee

Bedrijven en (overheids)organisaties nodigen wij uit om hun vraagstukken met ons te delen. Wie weet kunnen we – vanuit onze expertise en met elkaar – tot inspirerende oplossingen komen. Niet alleen studenten werken mee aan onze projecten. Ook wetenschappers, lectoren, onderzoekers en experts op het gebied van toerisme voeren onderzoek uit.