Co-creëren met stakeholders

Co-creëren met stakeholders

Status

Lopend

Auteur

Kaily Akkermans

Betrokken partijen

Urban Leisure & Tourism Lab Rotterdam / Hoek van Holland

In deze blog neemt studente Kaily Akkermans (Tourism Management), jou mee naar hoe studenten binnen het lab co-creëren met stakeholders. Partijen zoals de gemeente Rotterdam maar ook diverse ondernemers uit Hoek van Holland zijn onmisbaar!

Het KUZ Huis

Zelf ben ik met mijn groepje bezig met het vraagstuk voor Hoek van Holland: “Hoe kan de ontwikkeling van een vierseizoenenbadplaats aansluiten bij de identiteit en leefbaarheid van Hoek van Holland?”. Op de woensdagen zijn wij dan ook vaak te vinden in de Hoek, een fijne manier van werken omdat je werkt op de plek waar het vraagstuk zeg afspeelt. In het KUZ huis hebben wij de mogelijkheid om te werken aan ons vraagstuk. Op deze locatie worden dan ook regelmatig gastsprekers uitgenodigd die ons meer vertellen over onderwerpen die van belang kunnen zijn voor ons project.

Op de woensdagen dat er geen gastsprekers aanwezig waren in het KUZ huis, gingen mijn groep en ik zelf op pad om de omgeving te ontdekken. Vooral tijdens de eerste fase van ons project wilde wij inzicht verkrijgen in de meningen van inwoners van Hoek van Holland. Wat vinden zij van deze ontwikkelingen en hoe zouden hun dit zogenoemde “wicked problem” aanpakken? Deze tijd gebruikte wij ook om op bezoek te gaan bij bedrijven en stichtingen die mogelijke interesse zouden hebben in ons concept.

Stakeholders en onze concepten

Mijn groep en ik zijn bezig met het creëren van een stempelkaart “De Hartenjager”, waar bezoekers stempels kunnen verdienen bij een bezoek aan een attractie of restaurant in de Hoek.  Bij een volle stempelkaart krijgt de bezoeker een seizoensgebonden prijs die gezamenlijk is afgesproken tussen de participerende bedrijven en stichtingen. Voor ons was het dan ook een belangrijke vraag of deze stakeholders ook interesse zouden hebben om deel te nemen aan dit concept. Wat vinden zij zo aantrekkelijk aan dit idee en wat zouden zij anders doen? Op basis van deze feedback en natuurlijk die van coaches en medestudenten hebben wij ons concept steeds bijgesteld.

Studiodagen

Op de studiodagen krijgen wij als studenten van het lab de mogelijkheid om stakeholders uit te nodigen om onze ideeën en concepten te delen. Elk studiodag nodigen de groepjes minimaal twee stakeholders naar keuze uit. Op die manier kan elk groepje in gesprek met mensen die van belang kunnen zijn voor hun concept. Ze hebben bruikbare feedback en kunnen hulp leveren in het verder ontwikkelen van de concepten.  Voor ons als studenten zijn deze dagen ook erg handig om nieuwe contacten te leggen en onze ideeën te delen met de stakeholders die door andere projectgroepen zijn uitgenodigd. Iedereen heeft namelijk wel zijn of haar mening over onze ideeën en concepten. Dit leidt dan ook vaak tot nieuwe inzichten en geeft ons een fijne start om de nieuwe periode in te gaan.

Niet alleen geven de stakeholders ons nieuwe inzichten. Door onze nieuwe en frisse blik op Hoek van Holland leren de stakeholders ook iets van onze ontdekkingen!