Overtoerisme en werkgelegenheid voor de toeristische werknemer: gevolgen voor de arbeidsmarkten

Overtoerisme en werkgelegenheid voor de toeristische werknemer: gevolgen voor de arbeidsmarkten

Status

Afgerond wetenschappelijk paper

Originele titel

Overtourism and employment outcomes for the tourism worker: impacts to labour markets

Auteurs

Andreas Walmsley, Ko Koens en Claudio Milano

Het Urban Leisure & Tourism Lab Rotterdam is onderdeel van de onderzoekslijn New Urban Tourism. Aan het hoofd van deze onderzoekslijn staat lector Ko Koens. Geregeld zullen er op deze website wetenschappelijke publicaties verschijnen van Ko Koens en collega onderzoekers die bijdragen aan de onderzoekslijn New Urban Tourism. 

In de publicatie: ” Overtourism and employment outcomes for the tourism worker: impacts to labour markets” analyseren Andreas Walmsley, Ko Koens en Claudio Milano de gevolgen van overtoerisme met betrekking tot het niveau van werkgelegenheid op verschillende bestemmingen.

New Urban Tourism

Binnen New Urban Tourism, onderdeel van de onderzoeksgroep Creative Business, richten we ons op toerisme als integraal onderdeel van de stedelijke omgeving. Toeristen lopen letterlijk tussen de lokale bevolking en maken gebruik van dezelfde faciliteiten. Met andere woorden, ze kunnen niet als een aparte entiteit worden beschouwd. Maar wat is de invloed van deze grote groepen bezoekers op steden en wijken? En kunnen we een manier vinden om toerisme ten goede te laten komen aan de stad? Kunnen we bijvoorbeeld activiteiten zo ontwerpen dat ze nieuwe lokale bedrijvigheid genereren, plaatsen leefbaarder maken en de lokale bevolking trotser op hun buurt maken? Wat kunnen we hierover leren van studies die in andere steden in het buitenland zijn uitgevoerd? Wij hanteren een holistische benadering van toerisme, waarbij we een internationaal denkkader combineren met een lokale aanpak. In onze laboratoriumomgevingen ontwerpen wij in samenwerking met belanghebbenden interventies die ons moeten helpen een beter inzicht te krijgen in de onderliggende processen in grote steden en hun omgeving en deze regio’s uiteindelijk te verbeteren.