Laatste studiodag

Laatste studiodag

Status

Afgerond

Auteur

Laura Arnedo

Betrokken partijen

Urban Leisure & Tourism Lab Rotterdam & Hart van Zuid

Op 22 december was alweer de laatste Studiodag, waarbij de studenten van het Urban Leisure & Tourism Lab Rotterdam lab hun afstudeerprojecten presenteerden aan de rest van de klas. Veel stakeholders waren uitgenodigd en iedereen heeft genoten van dit evenement. De groepen lieten verschillende en originele voorstellen zien. Daarnaast lieten ze zien hoe ze hun projecten hebben getest, het was erg interessant voor alle gasten om te zien of hun projecten lang meegaan en nuttig zijn voor Rotterdam Zuid.

Gigagroen

Zoals de naam al deed vermoeden, draait Gigagroen helemaal om groen. Bij hun concept stonden het milieu en duurzaamheid centraal. Het is een daktuin gecombineerd met een leerlocatie.
Ze willen onderwijs promoten en tegelijkertijd milieubewust zijn. De locatie van deze daktuin wordt Inholland in Rotterdam. Om hun prototype te testen, vroegen ze de docenten en studenten van Inholland om feedback.

Tijd voor Zuid

Deze groep presenteerde een van de meest visuele prototypes, die ongetwijfeld de aandacht trok van iedereen in het lab. Het is een zeer complexe prullenbak. Aan de ene kant kun je plastic flesjes deponeren. Aan de andere kant heeft het ook een ruimte gereserveerd voor het gooien van sigarettenpeuken, wat het milieu helpt en minder vervuilt.
Bovendien klinkt er elke keer dat je iets in deze vuilnisbak gooit een stem om je te bedanken. Het is ook om kinderen bewust te maken van hoe belangrijk het is om te recyclen en niet om dingen op de grond te gooien. Naast dit alles is de vuilnisbak beschilderd door een lokale kunstenaar en dat willen ze met al hun vuilnisbakken bereiken om ze bekend te maken en hun kunst te promoten.

Synergy

Deze groep had een ander voorstel dat ongetwijfeld het dagelijkse leven van de lokale bevolking zou vergemakkelijken. Dit is Lifeswap, een ruilwebsite voor Rotterdam Zuid, waarop buurtbewoners alledaagse voorwerpen en zelfs gunsten konden uitwisselen. Je kan bijvoorbeeld boodschappen doen voor een bejaarde, helpen met het planten van bloemen in de tuin, een kop koffie drinken en een gesprek voeren.
Wat het ook is, je kunt het via dit platform aanbieden en wachten tot iemand besluit om iets met je uit te wisselen. Zo hoeven buurtbewoners geen geld uit te geven aan dingen die soms maar één keer worden gebruikt en helpen we om verbindingen tussen burgers op te bouwen, iets wat ontbreekt in Rotterdam Zuid.

Zuid onder de huid

Deze groep wil een voetbalveld aanleggen in Rotterdam Zuid, maar dat wordt geen normaal veld want het komt op een dak, namelijk op het dak van Qpark. Het voorstel van deze groep kwam voort uit het idee van het gebrek aan recreatieve locaties in deze buurt. Deze ruimte zal ook dienen voor de lokale bevolking om elkaar te ontmoeten en plezier te hebben met voetballen. Het is ook een manier voor hen om elkaar te ontmoeten en een band op te bouwen via deze sport .
Aan de andere kant zullen de muren en de ruimte zelf worden gedecoreerd en geverfd om het visueler te maken, het is een 3D-kunstervaring. Ook komt er een cafetaria/restaurant ernaast zodat mensen kunnen eten of koffie kunnen drinken terwijl ze naar anderen kijken die voetballen. Ten slotte willen ze lokale bedrijven betrekken om inkomsten te genereren.

Hart-Core

Hartcore hield een presentatie over de geschiedenis van het winkelcentrum voor de bewoners van Zuidplein. Ook gingen ze in gesprek met de lokale bevolking om meer te weten te komen over hun locatiekeuze. Hun concept is om een informatief evenement te organiseren waar mensen kunnen praten over de geschiedenis van Zuid en in ruil daarvoor kunnen lokale bewoners meer kennis opdoen over waar ze wonen.

Conclusie

Ondanks dat het de laatste Studiodag was, hebben alle studenten en gasten zich voor de volle 100% gegeven. Zowel de studenten met hun uitleg en het tonen van de toewijding en tijd die ze aan hun afstudeerprojecten hadden besteed, als de gasten die eerlijke feedback gaven.
Ongetwijfeld heeft dit hele proces gediend om goede dingen te doen voor deze buurt, waarvan we hopen dat het een toekomst zal hebben en nuttig kan zijn voor veel lokale bewoners.