Studenten doen mee aan Dakendagen

Studenten doen mee aan Dakendagen

Het dak van het Urban Leisure & Tourism lab op Zuidplein is onderdeel van de Rotterdamse Dakendagen op 3 en 4 juni. Studenten van Hogeschool Inholland bieden op het dak van het voormalige ABN Amrogebouw activiteiten. Ook bedachten zij een vlaggenactie om de flats rondom Zuidplein te verbinden met het dak van het winkelcentrum.

Met het openstellen van het dak van het Urban Leisure & Tourism Lab (ULTL) tijdens de Dakendagen en de vlaggenactie hebben de studenten opnieuw een concept te pakken die zij écht uitvoeren om van Zuid een mooiere plek te maken. Dat is het hoofddoel van hun halfjaar werken en studeren in het lab: bedenk een concept dat bijdraagt aan meer verbinding in en met de wijk.

Behalve dat bezoekers van het labdak een postkaart kunnen schrijven aan ouderen in een bejaardenhuis uit de wijk is er ook yoga door de Erik Albers, docent van het Huis van de Wijk Carnisse. Ook laten de studenten bezoekers kennismaken met Stichting Werkshop, die ook in het voormalige ABN Amropand zit. Gezamenlijk maken de bezoekers een muurschildering met hun toekomstvisie van Rotterdam Zuid.

Daken en skylines op de postkaart
Op de postkaarten staan tekeningen van daken en skylines en zijn gemaakt door creatieve jongeren (15 t/m 20 jaar). Zij krijgen een postcardworkshop met de focus op architectuur en daken/skylines van een Oekraïense architectuurdocent. Onder zijn begeleiding maken zij tekeningen op postkaartformaat en die zullen meerdere malen worden gekopieerd. “Het is super dat het Oekraïens Huis en de Oekraïense architectuurschool openstaan voor een samenwerking met dit concept”, zegt Fabienne Serfilia, een van de studenten Tourism Management die afgelopen halfjaar werkte in het ULTL. Eerder was de dinch in het Oekraïens Huis in Carnisse op 22 april een succes: “Ondanks de culturele verschillen hebben we onze liefde voor eten en gezelligheid gemeen. Van heerlijke Oekraïnse dumplings tot Hollandse lekkernijen!”

Vlaggen verbinden flats met Zuidplein
Het dak van winkelcentrum Zuidplein is zelfs de hele maand juni te bezoeken. Een wandelpad leidt langs allerlei kunst. Studenten van het lab kregen de opdracht om de flats rondom het dak van Zuidplein erbij te betrekken. Zij regelden vlaggen van verschillende landen, die zij met de flatbewoners aan de balustrade van de galerij ophingen. Samen vormen die vlaggen de cijfers 010.

Jasper Tavenier, derdejaars Creative Business en woont in Vreewijk, doet mee: “Zuid kent veel verschillende mensen, met veel nationaliteiten en met veel culturen. Door met de vlaggen 010 uit te beelden, laten we zien dat we met elkaar één zijn.” Vanaf het dak van Zuidplein hebben de bezoekers van de Dakendagen mooi zicht op de omliggende flats. Jasper werd 31 mei geïnterviewd in het radioprogramma Dwars door Rijnmond.

 

Lab bereikt steeds meer op Zuid
Na bijna twee jaar dat het lab gevestigd is op Zuidplein worden de concepten die studenten maken steeds vaker werkelijkheid. Rondom Koningsdag hebben de studenten allerlei activiteiten begeleid, zoals ‘Vreewijk Viert’, ‘Tiktok Dance Battle’ of de ‘Wensparade’ in Katendrecht. Iris Kerst, programmamanager van het ULTL, is trots dat hun creatieve concepten zo sterk bijdragen aan een mooier ‘Zuid’.

De trend naar meer waarde toevoegen aan de wijken op Zuid door studenten die volop mogen experimenteren in het lab zet bovendien door. Iris geeft een tipje van de sluier: “Ik ben bezig met het vinden van opdrachtgevers die een financiële bijdrage leveren aan de toffe concepten die de studenten met cocreatie en codesign makenals oplossing voor een vraagstuk. Dat is een nieuwe stap in de ontwikkeling van ons lab en laat zien hoe de kwaliteit is van wat onze studenten opleveren.”