Trends spotten in Rotterdam

Trends spotten in Rotterdam

Status

Lopend

Auteur

Bo Vulk

Betrokken partijen

Urban Leisure & Tourism Lab Rotterdam

In deze blog neemt studente Bo Vuik (Communicatie), jou mee in haar trendwatch avontuur (tot nu toe) in Rotterdam. Door echt de drukte in Rotterdam op te zoeken hoopt zij zelf veranderingen en bijzonderheden in de stad te ontdekken.

Persoonlijke ontwikkeling centraal

Toen ik eind januari startte in het Urban Leisure & Toerism Lab Rotterdam wist ik vrijwel meteen dat ik wilde groeien in trendwatchen. In het Lab staat namelijk niet alleen interdisciplinair samenwerken, maar zeker ook je persoonlijke ontwikkeling centraal. Ik krijg hier dus alle ruimte om te groeien in trendwatchen en hier volop mee te experimenteren.

Tijdens het tweede studiejaar mocht ik al kennis maken met het begrip ‘trendwatchen’, maar werd er toen vooral gefocust op de al bekende trends. Voor mij miste ik toen echt het stukje van het zelf mogen spotten van deze trends. Alle reden dus om dit zelf te gaan ontdekken!

Rotterdam als spotplek

Om zelf trends te gaan leren spotten heb ik uiteraard de stad Rotterdam gekozen. Dit is tenslotte waar het Urban Leisure & Tourism Lab Rotterdam gevestigd is en waar ik samen met mijn projectgroep dus veel aan het ontdekken en onderzoeken ben. Ik woon zelf in een dorp, en hierdoor was ik dus nog niet heel bekend met alle activiteiten in deze voor mij megastad.

Ik vond het in het begin dan ook erg spannend om in m’n eentje de drukte op te zoeken en op zoek te gaan naar bijzonderheden in Rotterdam. Voorheen zocht ik namelijk altijd samen met iemand de drukte op, maar inmiddels heb ik geleerd dat je in je eentje sneller een verandering kunt spotten. Gelukkig kon ik die knop dan ook snel omzetten en stap ik nu veel sneller op activiteiten en de bewoners af.

Bezoeken van een expositie

Als eerst heb ik de expositie Tussen Poen & Platzak bezocht om trends in Rotterdam te spotten. Bij deze expositie werden er portemonnees van bekende en minder bekende Rotterdammers tentoongesteld. Hier heb ik 1,5 uur aandachtig de verhalen gelezen en de portemonnees bekeken om trends te spotten. Iets wat mij hier echt opviel was dat in vrijwel ieder persoonlijk verhaal een moment uit het verleden vertaald werd naar hoe de Rotterdammers nu omgaan met geld. Een quote die mij erg inspireerde was: “Geld moet je op je lichaam dragen, dicht bij je hart”.

De kleurrijke markt in de Afrikaanderwijk

Ook heb ik de markt in de Afrikaanderwijk bezocht en wauw, wat vond ik dat bijzonder. Ik rook zo veel lekkere geuren en zag zo veel kleuren dat ik er echt van onder de indruk was. Ik merkte aan alles dat deze markt voor Rotterdam enorm belangrijk is en ik geef ze groot gelijk, want als ik hier in de buurt zou wonen, zou ik hier denk ik ook wekelijks te vinden zijn! Vooral door te luisteren naar de bezoekers van deze markt en echt te letten op wat er allemaal gebeurd, heb ik zo veel informatie verkregen en werd ik echt ondergedompeld in alles wat er op dat moment gebeurde.

 

 

De stad op de fiets verkennen

Uiteraard kon een fietstocht door de stad niet ontbreken. Op een zonnige dag ben ik vanaf mijn dorp naar Rotterdam-Zuid gefietst en ben ik hier met al mijn zintuigen gaan trendwatchen. Zo ben ik bijvoorbeeld gestopt bij bijzondere straten, bij schilderingen en opvallende gedragingen. Ook raakte ik in gesprek met wat mensen en vond ik dit enorm inspirerend. Van alle bijzonderheden heb ik foto’s en video’s gemaakt, zodat ik dit later nog eens terug kon kijken en wellicht nog extra dingen kon spotten.

Nog lang niet uitgekeken

Op de planning staat nu nog om een startup-store, festival TREK en het Zuiderpark te gaan bezoeken om ook hier trends te gaan spotten. Uiteindelijk wil ik al mijn ondervindingen verwerken tot een aantal concrete trends in Rotterdam en deze presenteren aan mijn projectgroep, zodat we dit wellicht mee kunnen nemen in ons concept.