Status

Wordt onderzocht via het Creative Future onderwijs

Team

Dave Vanderheijden / Studenten Creative Future/ Marieke van Meurs

Wat is POW! WOW! Rotterdam?

“POW! WOW! Rotterdam is een wereldwijd streetartfestival dat ontstond op Hawaï. De eerste Rotterdamse editie vond plaats in 2018 in het Merwe-Vierhavengebied. De daaropvolgende twee jaar was het Afrikaanderplein in Rotterdam-Zuid de locatie. Tijdens het festival maken kunstenaars grote muurschilderingen, zijn er pop-uptentoonstellingen, sportevenementen en muziekoptredens.”

Welk vraagstuk hebben jullie neergelegd bij Urban Leisure & Tourism Lab Rotterdam?

“Wij willen er als festival zijn voor een brede doelgroep. Het moet interessant zijn voor een kind van 8, maar ook voor een 18-jarige en voor iemand van 65. We willen niemand buitensluiten. Dat is een uitdaging, maar wij geloven dat het kan. En het lukt ook al aardig. Maar je moet wel investeren in alle leeftijden. Wij vragen het lab om te onderzoeken hoe we meer jongeren aan ons kunnen binden. We hebben daar zelf ideeën over, maar hopen verrast te worden door de plannen van studenten.”

 

Hoe is het vraagstuk bij jullie ontstaan?

“Met ons muziekprogramma lukte het ons goed om jong publiek te naar ons festival te trekken. Maar door corona mochten er afgelopen editie geen muziekoptredens plaatsvinden. In september vindt POW! WOW! weer plaats en moeten we het wellicht weer zonder muziek doen. Het is een zorg bij ons, dat veel jongeren dan wegblijven. Wij vragen ons dus af hoe we ons kunnen positioneren, om ook zonder livemuziek aantrekkelijk te blijven voor een jonge doelgroep.”

  • POW! WOW! Festival 2020.
  • POW! WOW! Festival 2020.

Hoe kwam je op het idee om dit vraagstuk bij Hogeschool Inholland neer te leggen?

“We willen graag samenwerken met het onderwijs. Ik heb zelf op Inholland gezeten én de school zit vlak bij Afrikaanderwijk, waar wij met het festival twee jaar zaten. Dit voelt daarom als een logische samenwerking. Daarbij denken we dat studenten weer een andere kijk hebben op ons vraagstuk dan wijzelf.”

Waar hopen jullie op?

“Waar ik echt op hoop, is dat de studenten de opdracht serieus nemen. Want de beste ideeën willen wij zeker gaan uitvoeren. Ik vind het leuk als studenten – tijdens dit soort opdrachten, maar ook bij bijvoorbeeld stages – iets niet voor de vorm doen, maar met echte plannen komen. En dat mag heel concreet zijn. We zitten niet te wachten op vage analyses. We willen aan de slag met een concreet toepasbaar concept.”

Heeft corona invloed op het vraagstuk?

“Voor ons niet. Corona of niet, het vraagstuk blijft relevant. Het is vooral belangrijk om de motivatie te houden. Met het op afstand leren en thuiswerken zal dat misschien lastig zijn voor de studenten. Voor ons is het ook wel eens onhandig, bijvoorbeeld voor het vinden van een locatie van de editie van 2021. Normaal ga je even langs en spreek je af op locatie. Maar we zijn altijd positief en zijn ervan overtuigd dat POW! WOW! ook dit jaar zal plaatsvinden. We hebben verschillende scenario’s uitgewerkt en er is hoe dan ook een variant die door kan gaan.”

POW! WOW! Rotterdam 2018.