Status

Wordt onderzocht via het Creative Future onderwijs

Team

Mirjam Louter-Thijssen/ Heinrich Gerlach / Rebecca Peek / studenten

Met het project Digitale Stad onderzoekt gemeente Rotterdam de kansen en bedreigingen van digitalisering. Onderdeel van het traject is de 3D Digital Twin. Een digitale weergave van Rotterdam waarop je alle vaste objecten – zoals huizen, bomen en bankjes – terugziet. Deze tweeling van de stad is aangevuld met data en geeft daardoor waardevolle informatie. Welke parkeerplaatsen zijn bezet? Hoe lang brandt een lantaarnpaal?

Om te verkennen welke slimme toepassingen er mogelijk zijn met deze berg aan data, werkt gemeente Rotterdam samen met verschillende partijen, waaronder Hogeschool Inholland. Studenten gaan een half jaar aan de slag met het vraagstuk. Ze bedenken concepten waarbij je gebruikmaakt van het platform. Eerder bedachten studenten al oplossingen voor landbouw, evenementen en vuilnis. Meer over de inhoud van deze projecten lees je hier. In het tweede semester van schooljaar 2020-2021 gingen studenten wederom aan de slag met het bedenken van innovatieve oplossingen.

Share & Care

Team Creative Consultancy bedacht het Share & Care concept. Share & Care is een fysieke tweedehands keldingwinkel die zich richt op kinderen uit gezinnen onder de armoedegrens. In de winkel wordt kleding aangeboden afkomstig uit kringloopwinkels die deze kleiding niet verkocht kregen. Normaliter wordt deze kleding teruggestuurd naar de milieudienst, maar door deze samenwerking krijgt de kleding een derde kans. Share & Care beschikt over een online platform waar producten worden weergegeven zodat potentiële kopers eerst kunnen kijken of er iets voor hun kinderen wordt aangeboden dat nog mist in de kast. De tool biedt alleen de mogelijkheid om te kijken, het kopen van de kleding is alleen mogelijk in de website om misbruik van de dienst te voorkomen.

Bij dit laatste onderdeel komt de Digital Twin om de hoek kijken. Share & Care heeft op de website een tool ontwikkeld die ervoor zorgt dat klanten aan de hand van een online paspop kunnen bekijken hoe een bepaald kledingstuk staat bij hun kind. De gebruikers maken een account aan en kunnen de lengte en kledingmaat van hun kop invullen. Op basis van deze data wordt er gefilterd op beschikbare kledingstukken. Het membership systeem van Share & Care werkt als een gamification.Door transacties te voltooien of ruilingen te doen spaart de klant punten die hij of zij later kan verzilveren tot kortingsvouchers. Ook mensen die kleding hebben ingeleverd bij de winkel als donatie sparen voor punten. Op deze manier wordt er gehoopt dat het kopen en aanbieden van tweedehands kleding wordt gestimuleerd en aantrekkelijk wordt gemaakt.

The Virtual Tourguide

Na een brainstorm over circulariteit, spreiding van toerisme en de Digital Twin kwam team Future City al snel uit bij het concept: The Virtual Tourguide. Het concept zorgt ervoor dat bezoekers ook eens buiten het centrum van Rotterdam een aantal wijken ontdekken. De Virtual Tourguide biedt daarnaast alleen maar duurzame vervoersmiddelen aan, bijvoorbeeld een elektrische fiets. De app verzameld daarnaast informatie over de ‘vistor flows’. Welke gebieden buiten het centrum zijn populair?

De Blikpletter

Team Upcoming Creators kwam met het concept de blikpletter. Het product de blikpletter kan naast of aan de huidige prullenbakken in het centrum en bij toeristische trekpleisters van Rotterdam worden geplaatst. Het woord zegt het al, met dit product kun je handmatig of automatisch je blikje pletten en in de bijbehorende prullenbak gooien. Buiten het feit om dat dit product een echte eyecatcher is, spoort het mensen ook aan om daadwerkelijk een steentje bij te dragen aan het milieu door hun blikjes in deze container te gooien. De slimme sensoren in de container zorgen er daarnaast voor dat gemeten wordt wanneer de blikpletter vol is. De verantwoordelijke die de afvalbak komt ophalen kan zijn route daarop aanpassen. Dit zorgt ervoor dat er geen onnodige trips naar de container worden afgelegd en zorgt voor een minder grote ecologische voetafdruk.

Enthousiast geworden over de verschillende concepten? Het Urban Leisure & Tourism Lab Rotterdam brengt je graag in contact met de verschillende teams studenten. Lees hier meer over het project De Digitale Stad van gemeente Rotterdam.